Met Irene van der Laan gaf ik online een workshop met de titel ‘lekker werken nu en straks’.
Met 16 deelnemers van een grote gemeente stonden we stil bij factoren die de eigen inzetbaarheid beïnvloeden. Waar vóór coronatijd ‘verandervermogen’ hoog scoorde staat voor de deelnemers nu ‘vitaliteit’ aan kop.
Met de vraag ‘hoe werk je aan jouw vitaliteit in deze op-afstand-samen-werken-tijd?’ werd in kleine groepen uitgewisseld en vooral naar elkaar geluisterd. ‘Wat heb ik dit gemist’ verzuchtte een deelnemer, ‘gewoon aandacht voor elkaar’. Samen verkennen, herkennen, erkennen en bekennen: alles mag er zijn. Luisteren naar elkaar om de onderlinge verbinding aan te halen. En juist deze verbinding is voor veel deelnemers een belangrijke bron voor hun vitaliteit.
Weleens de link gelegd tussen vitaliteit en luisteren? Aardig om te weten: luisteren is goed voor onze gezondheid. Het heeft een positief effect op de verlaging van hartslag en bloeddruk. (James Lynch: Language of the heart: the impact of human dialogue, uit ‘Laat je niet gijzelen’). In mijn praktijk herken ik dat het soms best een uitdaging is om echt te luisteren: naar jezelf of naar de ander. Mooi toch om met luisteren ook aan vitaliteit te werken?
Naar wie/wat luister jij?