Dankbaar-tijd, tijd voor ont-moeten.

14 maart 2021

Behoefte om vrij en vol te kunnen leven? Verlangen naar meer veerkracht?

Ik betrap me er op dat ik in deze tijd veel van mezelf moet: ommetje maken (inclusief beloningen wanneer ik voldoende stappen zet en genoeg vrienden over de streep trek). Vitamine D slikken, structuur in de dag, contact houden met vrienden, voldoende slapen. Ik moet me trouwens ook meer zelf vermaken. Ik moet vitaal en veerkrachtig blijven. Al dat moeten is toch niet normaal …. oude of nieuwe…..het maakt eigenlijk niets uit: zodra het moeten wordt, beland ik weer in het streven in plaats van het leven, het leven dat ik zo graag ten volle leef en geniet.

Veerkrachtige mensen hebben een levensstijl van dankbaarheid ontwikkeld. Melody Beattie beschrijft het in ‘The language of Letting go’ als volgt: “dankbaarheid als levensstijl onthult de volheid van het leven. Het verandert wat we ‘hebben’ in genoeg en meer. Het verandert ontkenning in aanvaarding. Chaos in orde. Verwarring in helderheid. Het geeft betekenis aan ons verleden. Brengt vrede voor vandaag en creëert visie voor morgen.”

Daarmee kan ik meerdere vliegen in één klap slaan: meer dankbaarheid trainen dus. Mijn dagelijks ommetjes worden inmiddels lichter en leuker. Ik oefen al wandelend in het bewust stil staan bij dat waarvoor ik dankbaar kan zijn. Ik ont-moet mezelf en vindt redenen om optimistisch te zijn over het leven. Mooi toch om zo veerkrachtiger te worden?